Att förbereda en 13 årsdag

På lördag fyller vår äldste 13 år! Jag vet att alla säger, var tar tiden vägen? Men det stämmer verkligen! Var har dessa 13 åren försvunnit? Har jag åldrats 13 år? Det känns inte så iaf.

Ja men titta på denna lille godingen! Inte kan väl han fylla 13 år på lördag? Åren tills han började förskoleklass gick inte så fort men sen har åren bara rullat på i rysande fart. Det är fantastiskt kul att följa barn som växer men när det är mina egna har jag svårt att hänga med på hur stora de blivit. Jag får hela tiden stanna upp och tänka “vad gjorde jag när jag var 13 år?”. Jag vill verkligen inte vara en mossig mamma som inte hänger med alls eller en mamma som håller sina barn små.

Stark och säker

Liten och så säker på sin stil, säker på vem han är. Det har inte varit lätt för honom men har han varit sig själv trogen och stått upp för sig själv. Mobbning är så mycket mer än knuffar, slag och fula ord men han har tagit sig igenom det! Jag är så stolt över honom! Han vet vad han gillar och han vet vad han ogillar, han ändrar sig inte för någon annan. Ett tag kan han ändra sig men sedan inser han att nä det här är inte jag. Sen har han ju dyslexin som stökar till det för honom men han kämpar på och klarar det bra. Min starke grabb!

Han är en tänkare, han är en kunskapssvamp (så länge det inte är matte), han är en ensamvarg, han är en pratkvarn, han är sällskapssjuk på hans villkor. Ju äldre han blivit ju mer omtänksam och vårdande har han blivit. Han märker när jag mår dåligt, han gör saker åt mig för att jag ska slippa resa mig eller anstränga mig. Han mäter sig mot mig och säger “nu är jag snart längre än dig mamma”. Hans fötter har redan växt om mina.

Så olik lillebror

Många tycker att grabbarna är lika varandra och det är de kanske rent utseendemässigt men annars är de inte alls så lika. Lillebror är glad för att synas, höras och att spexa. Men storebror är raka motsatsen där. Han är gärna med men han vill inte stå i centrum. Jag har alltid fotograferat mycket men jag har också frågat barnen sedan de var små om jag fick fotografera dem. Storebror var inte så gammal när han började säga nej så jag har inte lika många foto på honom som jag har på lillebror. Det är en sorg för mig men det är hans val som gäller.

Borta är leendena med gluggar, borta är hår stylade som jag tycker, borta är barn som går och lägger sig tidigt. Istället finns stora leende, varma kramar, hjälpande händer och barn som säger godnatt till mamma när hon går och lägger sig. haha Ja det är väl precis som det ska vara helt enkelt.

13 år, i 13 år har jag varit din mamma. Jag minns alla åren, jag minns skratten och tårarna, jag minns de svåra dagarna och jag minns de lätta dagarna men jag minns inte hur livet var innan du kom älskade du!

Idag fyller moster år och sen är det bara en dag till innan det är din födelsedag!

10 kommentarer

 1. Grattis till din stora son. Att bli tonåring är stort, och kan bara hålla med dig. Tiden springer iväg. Min yngsta är 28!!! jag är ju bara 25 så hur gick det till?

  • Tackar tackar!
   Ja jag förstår inte hur barnen kan växa och bli äldre när jag är lika gammal som jag var när jag blev gravid. Hmm
   Hahaha det är konstigt, hjärnan känner inte sig äldre men kroppen åldras.

 2. ja man tänker först att det inte kmr gå fort . men sen när väl de gör det så rusar tiden verkligen förbi. utvecklingen på barn är verkligen intrresant att få följa 🙂

 3. åh grattis till honom! Vad skönt att han är så stark i sig själv även om det ibland kan vara tufft. Kommer knappt ihåg vad jag gjorde när jag var 13

  • Jag är så imponerad av honom som står vid sin egna sida trots allt, han har inte förändrats för att någon annan skull han har ändrats utifrån sig själv.
   När jag var 13 år så skrev jag dagbok om vem jag var kär i just då, jag träffade mina kompisar, hängde upp affischer på väggen och drömde mig bort. Tror inte att min 13-åring vill göra samma. haha

  • Tack tack!
   Ja det är skönt att han kan det, det är tufft att vara sig själv när man är 13 år och inte vika sig för hur andra tycker att man ska vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.