Temlor

Det är dags för Temlor, som Ture Sventon säger. Jag är inte förtjust i dom men min familj älskar dom. Så igår gjorde jag temlor till familjen. Vi sa aldrig Temlor hemma, hemma heter de Fastlagsbullar. Givetvis vara mor duktig och gjorde allt själv. Ja okej hon mjölkade inte korna, det gjorde far.

Så duktig var inte jag! Här ser ni köpebullar som jag hade i frysen, köpt mandelmassa och köpt vispgrädde som jag hade i kylen. Allt jag behövde göra var att tina bullarna, blanda mandelmassan med innankromet från bullarna och en skvätt grädde samt vispa grädde. Allt detta medan Affes efterlängtade tomatsoppa värmdes på spisen. Tänk att jag kunde glädja familjen så himla enkelt och trots att jag mår som jag mår. Eller kanske var det tack vare hur jag mår för när värken slår ut mig så här så blir jag till slut rastlös. Vad jag än gör så är värken densamma och ibland är det då bäst att sysselsätta mig så jag kanske kan tänka på något annat. Jag kan inte gå värst långt eller stå värst länge men i köket kan jag hänga på köksbänken.

Varför Temlor och inte Semlor?

När jag var 12 år så fick jag ögoninflammation som var så illa att jag blev inlagd på sjukhuset, isolerat rum. Det var svintråkigt! På kvällarna fick jag någon salva som gjorde att ögonen klibbades ihop och inte gick att öppna. Jag kunde inte titta på tv och inte läsa, inte ens stirra ut genom fönstret. Sköterskorna var snälla och läste för mig på kvällen. Jag minns att jag tyckte det var pinsamt för jag var 12 år inte någon liten unge. Men ändå tackade ja varje kväll de frågade om de skulle läsa för mig. Ture Sventon var ingen jag kände till så det var något helt nytt för mig. Jag visste knappt vad Semlor var för något, hemma hette dom ju Fastlagsbullar. Senare det året kom Ture Sventon som julkalender.

Den där sjukhusvistelsen är ett minne som verkligen är fast i min hjärna. Jag minns hur det kändes när jag fick ögoninflammationen, smärtan av att känna det som att ha gruskorn i ögonen. Smärtan när jag tog bort “varet” vilket visade sig vara som jag drog bort skinn i ögonen. Jag minns t.o.m. att jag gjorde ett stavfel på gärna och hjärna. Alltså jag minns så mycket av den tiden. Fast jag minns inte hur många dagar jag var inlagd. Har du något sådant minne från barndomen?

Förra året till Vicces födelsedag gjorde jag semlor med rött ätbart glitter på, det var ingen höjdare. Men jag ville inte att dom skulle se ut som vanliga semlor. Det där glittret satte sig överallt förutom på bullocken kändes det som. Jag funderar på om jag ska göra vanilj-semlor en dag fast då kan jag ju lika gärna Emmas Limhamnsbomber. Har ni smakat Limhamnsbomber? Dom är galet goda!

Idag blir det dock inga Temlor eller någon efterfrågad maträtt. Idag blir det digestivekex till kaffet och till middag tja det blir nog någon pastarätt. Kan ju inte skämma bort familjen varje dag.

18 kommentarer

 1. Limhamnsbomber…måste kollas upp. Vad har jag missat?
  Vi sa inte heller semlor utan fastlagsbullar. Jag älskar dem och snart är det nog dags för en.
  Jag har ett starkt minne när jag låg sjuk på andr våningen med feber. I köket var de samlade med min mammas moster och morbror. De gjorde äppleskiver i järnet och det luktade så gott. Dessutom lät det extra trevligt och man ville bara gå ner till de andra
  Kram Kajsa

  • Bullar med vaniljkrämsgrädde i mitten. Emma åt dom när hon var gravid med Leo och sen bjöd hon på dom på sitt Bloggevent för ungefär tusen år sedan.
   Vissa minnen stannar verkligen hos en. Hoppas att du fick smaka iaf!
   Kram

  • Ah du vill ha sån där hetvägg eller vad det heter.
   Eftersom jag inte känner ngn längtan efter semlor så bryr jag mig inte riktigt om när familjen vill ha semlor.

  • Inte jag heller! Bullen i sig är rätt tråkig, mandelmassa är inte gott och grädde är tja bara grädde. Fattar inte tjusningen med dom faktiskt.

  • Hahaha det är väl inte tyvärr! Ät och njut! Det är inte som att du äter semlor varje dag om året, förmodar jag. Njut medan det är tid för semlor!

 2. Jag har inte ätit någon semla än. Brukar bli en semla i februari någon gång. Vad gott med en pastarätt. Här åt vi pizza ikväll 🙂

 3. Semlor är inte alls min grej och uteblir de varje år. Härligt ändå att få skämma bort familjen lite med egna semlor och då går det lika bra med köpta bullar och allt.

  • Det är härligt att kunna skämma bort familjen på ett enkelt sätt utan press på att det måste vara hembakat. Samtidigt så behöver det inte vara köpta för det kan bli dyrt.

 4. Jag är alltid sugen på semlor, men sedan när jag väl äter det så är det väl sådär. Kan bero på att jag aldrig gillat mandelmassa haha! När jag var liten skrapade jag av grädden, av med mandelmassan, på med grädden igen. Kladdigt 😀 Numera kan jag ändå äta lite mandelmassa.

  De senaste åren har jag sett på CityGross att de säljer semlor fast med vaniljkräm istället för mandelmassa och de är också ganska ok.

  • You and me both! Du ser klicken grädde på locket, det var mors sätt att visa att det var min semla för jag vill aldrig ha mandelmassa. Nu kan jag ta lite mandelmassa men fortfarande en klick grädde på locket för att visa att det är min. hahaha

   Jag gillar inte Nutella men barnen gör och de såg att CG hade såna. Jag köpte dock aldrig några men får kanske göra det i år. Jag fick en semla med vaniljkräm ifjor på jobbet, jag tyckte den var väldigt väldigt söta inte äcklig men väldigt söt. Fast den var inte från CG.

 5. Jag är en semeltant. Önskade ofta det på morgonen när jag fyllde år som barn. Några år har jag varit med i testpanel i Stockholm för semlor.

  • Det finns många semeltanter och semelgubbar. När jag jobbade på Öresunddirekt i Malmö så hade alltid Christer och Eva semletest. Vilket bageri i Malmö hade bästa semlan. Herregud det var 1-2 semlor varje dag. hahaha
   Jag är ganska säker på att min kollega Marie skulle kunna göra så också.

 6. Åh så gott med semlor! Brukar dock bara äta det max 2 gånger kring fettisdagen för jag klarar inte av så mycket grädde som det brukar vara. Kör bara en liten klick när jag lägger ihop dem själv

  • Det värsta jag vet är när de blanda mandelmassan med grädden för då kan man ju inte skrapa bort något direkt.
   Jag brukar inte äta särskilt många heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.